дървеници

Как да откриете дървеници в дома, без чужди усилия

Независимата борба с дървениците започва с внимателно търсене на инсектите и тяхното унищожаване или улавяне. Успехът изисква търпение и проверка на всички места, където те могат да се крият. Този метод няма да убие всички дървеници едновременно, но ако се прилага отново ще помогне да се намали техният брой във всеки дом.

Инструменти, необходими за ръчно убиване на дървеници

Инструментите за намиране и пръскане на дървеници са лесни за използване; може да ги намерите в магазините за домашни потреби или в дома си. Те включват:

Фенер

Дървениците се крият под матрака в леглото, на тъмни места, както и в пукнатини и процепи. Обикновено дървениците са с тъмночервен до кафяв цвят, но могат да са и светлокафяви, ако не са се хранили. С помощта на фенерче може да прегледате всички тайни места, където имате съмнения за присъствието им. По-лесно е да откриете яйцата и малките, защото те за разлика от възрастните не виждат светлината и няма да избягат от нея.

Тънко острие на предмет

С помощта на фино острие на нож или пластмасова карта (може и банкова) може да проверите в пукнатини и процепи за наличието на дървеници. Прокарвайки тънката част в отвора може да попаднете на леговището на инсектите и така да сте сигурни за присъствието им.

Тиксо

С помощта на такова ще може да прилепите насекомите и да разгледате отблизо, за да се уверите, че наистина са дървеници.

Мокра кърпа

С нейна помощ и съд с вода може да уловите някои от насекомите. Водата, която използвате в съда е желателно да е топла, защото насекомите умират в нея.

Найлонови торбички

Такива може да прилоите в силно заразени помещения, с цел да не пренесете дървениците в други части на дома си. Тези найлонови торбички е добре да нахлузите на краката си. Може също така да ползвате ръкавици и специално облекло. Инсектите могат да прилепнат по дрехи и предмети и така да бъдат пренесени в места, където не бихте желали.

Калъфи за матраци

Когато ползвате калъф на матрака ще лишите дървеницата от нейните скривалища. Методът може да е ефективен, само ако сте упорити и не спирате борбата с вредителите. Съществуват много видове покривала, важно е да се уверите, че използвате покривало, предназначено за борба с дървениците.

Създаване на чиста зона

Преди да започнете търсенето на дървеници, изберете чиста зона, в която ще преместите изследваните предмети и почистените мебели и неща. Това ще намали риска от повторното им заразяване с дървеници.

Започнете търсенето от ъглите и ръбовете на свободна стена. Не забравяйте да проверите картините и другите предмети, висящи на стените, те са чудесни скривалища за инсектите.

Сега може да продължите да инспектирате други елементи и да ги преместите в чистата зона. Докато нещата се местят в чистата зона, повече пространство в стаята се освобождава и може да разширите зоната на търсене. Използването на този метод изисква преместване на всички мебели и неща повече от два пъти. Това ще ви позволи да се концентрирате, върху намирането на дървеници.

След като приключите с изследването на всички мебели и предмети в стаята, проверете останалите зони на помещението извън чистата зона. Проверете первазите и всички пукнатини, както е описано по-горе.

дървеници

Когато приключите, върнете мебелите и направете пръскане срещу дървеници. Всички оставени неизследвани предмети трябва да бъдат подложени на третирания или ще трябва да помислите за изхвърлянето им.

Силно препоръчително е да поставите матраци и пружини в кутии с капаци. Покритията намаляват броя на зоните за повторно заразяване и улесняват откриването и елиминирането на дървеници в бъдеще.

Източник: www.preventa.bg